Tomasz Jakubiak

Gulasz jagnięcy z sezamową kaszą jęczmienną


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z jagnięciny i baraniny

odsłon: 698

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1kg combru jagnięcego

łyżeczka świeżo zmielonej kolendry

0,5 łyżeczki świeżo zmielonego kminu rzymskiego

łyżeczka utartych ziaren kolendry

łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej

3 szczypty soli

2 ząbki czosnku

oliwa

litr wody

bakłażan

cebula

puszka pomidorów krojonych

0,5 szklanki soku z granatu

 

Kasza:

2 łyżki masła

1,5 szkl. kaszy jęczmiennej

2 szkl. bulionu warzywnego

2 szczypty soli

2 łyżeczki tahini

owoc granatu

 

Dodatki:

świeża kolendra

limonka

Przygotowanie:

Mięso pokrój w dużą kostkę i przełóż do miski. Dopraw kolendrą, kminem, papryką i solą. Dodaj czosnek i oliwę. Całość wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
Następnie mięso przełóż do rondla i podsmaż na oliwie. Dolej wodę. Dodaj pokrojonego na kawałki bakłażana, pokrojoną cebulę, pomidory z puszki i sok z granatu. Duś mięso pod przykryciem ok. 15 minut.
Przygotuj kaszę. Na patelni rozpuść masło. Następnie wsyp kaszę. Dolej bulion. Dodaj sól, tahini i pestki granatu.
Gdy kasza wypije cały bulion, a jagnięcina będzie miękka, przełóż kaszę na półmisek, na środek nałóż mięso. Na koniec dodaj listki świeżej kolendry i sok z limonki. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.