Janella  Purcell

Gulamelaka (pudding z tapioki)


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 19)
trudność: brak

Gulamelaka (pudding z tapioki)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 filiżanki tapioki

8-10 filiżanek wody

mały kawałek kory cynamonowej

2 łyżeczki mleczka kokosowego

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Powoli wsypać tapiokę do gotującej się wody. Dodać cynamon. Gotować przez 5-7 minut. Zdjąć z ognia. Szczelnie przykryć i odstawić na 10 minut. Tapioka jest gotowa, kiedy ziarna staną się przezroczyste. Dolać zimnej wody. Odcedzić na sitku. Strząsnąć nadmiar wody. Usunąć korę cynamonową. Przełożyć tapiokę do miski. Dodać 2 łyżki mleczka kokosowego i szczyptę soli. Dzięki odrobinie mleka ziarna będą przypominały perły. Rozłożyć je do miseczek albo pozostawić w dużym naczyniu. Ostudzić. Wyjąć z naczyń. Polać syropem gulamelaka i mleczkiem kokosowym. Można też podać syrop i mleczko w osobnych naczyniach.
Syrop:
Posiekać liście pandanowca na małe kawałki. Przełożyć do rondelka. Zalać wodą. Dodać cukier. Podgrzać, aż cukier się rozpuści. Przecedzić i ostudzić. Można użyć świeżego mleczka kokosowego. Mleko z puszki może wymagać rozcieńczenia. Szczypta soli podkreśli jego smak. Świeże mleczko podajemy w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

rybka65

postów: 8

26.02.2013 15:32

CYTUJ

uwielbiam tapiokę robię często kisielek z owocami

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.