Grzyby i pory zapiekane pod serem i jajkiem

Grzyby i pory zapiekane pod serem i jajkiem
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 225 g grzybów (np. kurki
  • pieprzniki i kolczaki)
  • duży kawałek masła
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 200 ml kremówki
  • 75 g sera gruyère
  • 6 jaj
  • oliwa do polania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na rozgrzaną patelnię wrzuć część masła. Roztop masło i dodaj grzyby.
Przypraw solą i pieprzem. Wyciśnij czosnek wprost na grzyby. Smaż grzyby na silnym ogniu przez kilka minut. Potem odsącz na sicie. Pora rozetnij wzdłuż i opłucz. Odetnij zdrewniałą część przy korzeniu. Drobno posiekaj zieloną i białą cześć. Patelnię, na której smażyły się grzyby, wytrzyj papierowym ręcznikiem kuchennym. Dorzuć kawałek masła. Powiększ płomień i dodaj pora. Przełóż grzyby do miski. Dopraw pora solą i pieprzem. Wyłącz gaz i wrzuć pora do miski. Wymieszaj.
Ustaw 6 kokilek standardowej wielkości. Do dzbanka przelej kremówkę. Nalej taką samą ilość śmietany do każdej kokilki, wykorzystując połowę. Dołóż do każdej kokilki jednakową ilość usmażonych warzyw. Wsyp do każdej kokilki tyle samo sera. Na wierzch wbij jajo. Każde jajo posól. Wlej po równo do każdej kokilki śmietanę, która pozostała w dzbanku. Kokilki ustaw na ogrzanej blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut, jeśli lubisz półpłynne żółtko. Jeżeli wolisz bardziej ścięte, danie należy piec przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika. Każdą porcję można polać oliwą. Podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA