Marta Dymek

Grzybowy stroganoff


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 3120

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

250 g boczniaków

250 g pieczarek

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

olej

1 duża cebula

50 ml żubrówki

olej

1 szklanka śmietanki słonecznikowej

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

½ ogórka kiszonego, posiekanego

sól

czarny pieprz

do podania: świeża pietruszka, talarki białej cebuli

Przygotowanie:

Na dnie dużego rondla rozgrzać olej, dodać boczniaki i smażyć przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlać sos sojowy, cukier intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2 - 3 minuty z dwóch stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na ręcznik papierowy.
Na dnie tego samego rondla wlać łyżkę oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć przez 3 - 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i złota, a następnie dodać pieczarki. Zamieszać, wlać żubrówkę i zwiększyć ogień.
Kiedy żubrówka odparuje, smażyć pieczarki jeszcze 2 - 3 minuty i dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać i dusić przez 5 minut, podawać z ryżem lub pieczywem oraz świeżą pietruszką i cebulką.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Esmea

postów: 1

02.01.2016 10:24

CYTUJ

Przepis bardzo szybki w wykonaniu i DOSKONALE smakuje :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.