Marta Dymek

Grzybowy stroganoff


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 148

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

250 g boczniaków

250 g pieczarek

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

olej

1 duża cebula

50 ml żubrówki

olej

1 szklanka śmietanki słonecznikowej

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

½ ogórka kiszonego, posiekanego

sól

czarny pieprz

do podania: świeża pietruszka, talarki białej cebuli

Przygotowanie:

Na dnie dużego rondla rozgrzać olej, dodać boczniaki i smażyć przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlać sos sojowy, cukier intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2 - 3 minuty z dwóch stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na ręcznik papierowy.
Na dnie tego samego rondla wlać łyżkę oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć przez 3 - 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i złota, a następnie dodać pieczarki. Zamieszać, wlać żubrówkę i zwiększyć ogień.
Kiedy żubrówka odparuje, smażyć pieczarki jeszcze 2 - 3 minuty i dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać i dusić przez 5 minut, podawać z ryżem lub pieczywem oraz świeżą pietruszką i cebulką.

powrót

Podobne przepisy

Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wegański shake
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Wojskowa grochówka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Makaron z warzyw
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Gulasz węgierski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Esmea

postów: 1

02.01.2016 10:24

CYTUJ

Przepis bardzo szybki w wykonaniu i DOSKONALE smakuje :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.