Grzybowy krem pod daszkiem z ciasta

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Grzybowy krem pod daszkiem z ciasta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oleju roślinnego

½ średniej cebuli pokrojonej w kostkę

½ łodygi selera naciowego pokrojonej w kostkę

1 ząbek czosnku

drobno posiekany

450 g grzybów (pieczarek

shitake i boczniaków) pokrojonych

½ szklanki wytrawnego białego wina

2 szklanki bulionu drobiowego

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

sól i pieprz

¼ szklanki śmietany kremówki

1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego

rozmrożonego

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania

gruboziarnista sól morska do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę z selerem naciowym, aż się zeszkli, przez około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Zwiększ ogień, dodaj grzyby i duś do miękkości, aż płyn odparuje (około 6 minut). Dolej wino, zagotuj, a następnie dodaj bulion drobiowy, tymianek oraz ziemniaki i lekko dopraw do smaku. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut). Zmiksuj zupę blenderem na gładkie purée. Wmieszaj śmietanę, dopraw do smaku, a następnie ostudź do temperatury otoczenia przed przykryciem ciastem francuskim (albo ugotuj dzień wcześniej i przechowaj w lodówce). Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw 4 duże żaroodporne kokilki do brytfanki i wlej do kokilek ostudzoną zupę. Wytnij kwadraty albo koła z ciasta francuskiego o przekątnej/średnicy o 2,5 cm dłużej niż średnica naczynek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem krawędzie kokilek i przykryj kawałkami ciasta, delikatnie dociskając brzegi do krawędzi naczyń. Posmaruj wieczka z ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp solą morską. Zapiekaj około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte, a zupa gorąca. Przestaw kokilki na spodeczki i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.