Grzybowy krem pod daszkiem z ciasta

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Grzybowy krem pod daszkiem z ciasta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oleju roślinnego

½ średniej cebuli pokrojonej w kostkę

½ łodygi selera naciowego pokrojonej w kostkę

1 ząbek czosnku

drobno posiekany

450 g grzybów (pieczarek

shitake i boczniaków) pokrojonych

½ szklanki wytrawnego białego wina

2 szklanki bulionu drobiowego

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

sól i pieprz

¼ szklanki śmietany kremówki

1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego

rozmrożonego

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania

gruboziarnista sól morska do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę z selerem naciowym, aż się zeszkli, przez około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Zwiększ ogień, dodaj grzyby i duś do miękkości, aż płyn odparuje (około 6 minut). Dolej wino, zagotuj, a następnie dodaj bulion drobiowy, tymianek oraz ziemniaki i lekko dopraw do smaku. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut). Zmiksuj zupę blenderem na gładkie purée. Wmieszaj śmietanę, dopraw do smaku, a następnie ostudź do temperatury otoczenia przed przykryciem ciastem francuskim (albo ugotuj dzień wcześniej i przechowaj w lodówce). Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw 4 duże żaroodporne kokilki do brytfanki i wlej do kokilek ostudzoną zupę. Wytnij kwadraty albo koła z ciasta francuskiego o przekątnej/średnicy o 2,5 cm dłużej niż średnica naczynek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem krawędzie kokilek i przykryj kawałkami ciasta, delikatnie dociskając brzegi do krawędzi naczyń. Posmaruj wieczka z ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp solą morską. Zapiekaj około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte, a zupa gorąca. Przestaw kokilki na spodeczki i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z groszku z miętą, żółtkiem i prażonym słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tortillowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z pieczonych pomidorów, czosnku i ogórków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa-krem z papryki i jabłek
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Krem z pieczonej  papryki z ziołami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.