Grzybowe kapelusze faszerowane kozim serem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Grzybowe kapelusze faszerowane kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 dużych pieczarek

oliwa do skropienia

2 łyżki masła

posiekana szalotka

posiekany ząbek czosnku

ćwierć łyżeczki rozgniecionej ostrej papryczki

2 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku

3 ? 4 łyżki świeżej bułki tartej

sól i pieprz

4 ? 6 łyżek świeżego koziego sera

łyżka posiekanych świeżych listków pietruszki

kiełki do przybrania

zredukowany ocet balsamiczny do przybrania

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190?C. Oderwać nóżki grzybów, drobno posiekać i odłożyć. Ułożyć kapelusze wierzchami do góry na blasze, natrzeć odrobiną oliwy i opiekać 10 minut, żeby się lekko skurczyły.
W tym czasie roztopić masło na patelni i delikatnie podsmażyć szalotkę, żeby zmiękła, ok. 3 minut. Dodać posiekane nóżki grzybów, smażyć kolejne 5 minut. Dodać czosnek, ostrą papryczkę i tymianek na minutę. Wmieszać niemal całą bułkę tartą (zostawiając jedną łyżkę na później). Skosztować i doprawić. Resztę bułki tartej zmieszać z pietruszką w misce. Wyjąć kapelusze z piekarnika i odwrócić. Posolić i popieprzyć. Nałożyć w nie sera i posypać mieszanką bułki tartej z pietruszką. Skropić oliwą i zapiekać, aż kapelusze się zrumienią, a nadzienie będzie gorące, ok. 20 minut. Podawać z kiełkami lub rukwią wodną oraz ze zredukowanym octem balsamicznym.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Carottes vichy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.