James  Martin

Grzybki kawowe


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Grzybki kawowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 ml lodów kawowych

250g startej grubo gorzkiej czekolady

kakao w proszku i cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Ciasteczka - kapelusze. Do miski wrzucamy kawałki miękkiego masła, wsypujemy cukier i ucieramy aż się połączą. Dodajemy białka (po jednym) - ciągle ucierając - i mąkę. Ma powstać jednolite lejące się ciasto (nie można go mieszać zbyt długo, bo będzie zbyt twarde).
Robimy szablony (np. z opakowania na lody) – w plastikowej pokrywce wycinamy dwa koła różnej wielkości. Kładziemy na blasze i wypełniamy otwory szablonu cienką warstwą ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 3-4 minuty, aż zrobią się złocistobrązowe. Po wyjęciu z pieca - jeszcze gorące - szybko nakładamy na odwrócone do góry dnem filiżanki lub foremki do babeczek i formujemy kapelusze.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Sernik z truskawkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.