Tomasz Jakubiak

Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1204

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4-6 przekrojonych kości wołowych

masło

pieprz grubo mielony

czosnek

szalotka

świeży tymianek

świeży rozmaryn

Sos:

6 ząbków czosnku

papryczka chilli

cebula szalotka

świeże oregano, tymianek

pęczek natki pietruszki

garść świeżej kolendry

ocet winny

oliwa

Grzanki:

bagietka

natka pietruszki

cytryna

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło. Dodaj odrobinę oleju. Włóż kości wołowe. Dodaj kawałki cebuli, ząbki czosnku, czarny pieprz, ziele angielskie oraz świeży tymianek i rozmaryn.
Kości zalej wodą. Patelnie przykryj i gotuj do momentu, aż woda odparuje, a z kości wyjdzie szpik. Idealnym dodatkiem do szpiku będzie argentyński sos.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksuj na gładką masę. Gotowy sos dopraw odrobiną soli. Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę posmaruj masłem i ugriluj na patelni.
Wołowy szpik podawaj z sosem i ciepłą grzanką. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.