Grzanki z solonym dorszem i pieczonym czosnkiem

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Grzanki z solonym dorszem i pieczonym czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

solenie dorsza:

1 kg filetów z dorsza

2 pęczki koperku

½ szklanki grubej soli (125 ml)

¼ szklanki brązowego cukru (60 ml)

1 łyżka rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu (15 ml)



gotowanie dorsza:

6 szklanek mleka (1,5 l)

2 szalotki, pokrojone w ćwiartki

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

1 łyżeczka ziaren pieprzu (5 ml)



pieczony czosnek:

główka czosnku

1 łyżka oliwy (15 ml)

sól i pieprz



pasta z dorsza i pieczonego czosnku:

⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia (80 ml)

garść posiekanego szczypiorku

garść posiekanego koperku

garść posiekanej natki pietruszki

świeżo mielony pieprz



grzanki:

4 kromki chleba wiejskiego

¼ szklanki oliwy (60 ml)

2 ząbki czosnku, zgniecione

sól i pieprz



do podania:

cząstki cytryn



Przygotowanie:

Usuwamy brązowe części ryby. W moździerzu ucieramy koperek, mieszamy z solą, ziarnami pieprzu i brązowym cukrem. Nacieramy rybę. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Rybę opłukujemy z mieszanki przypraw. Mleko zagotowujemy na średnim ogniu. Dodajemy szalotki, czosnek i ziarna pieprzu. Wkładamy dorsza i gotujemy 10 minut, aż zacznie się dzielić. Przekładamy do miski. Mleko wylewamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Główkę czosnku przekrawamy na pół. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut. Rybę dzielimy na kawałeczki używają rąk lub widelca. Dodajemy pieczony czosnek, ucieramy z oliwą na kremową masę. Dodajemy zioła, doprawiamy pieprzem. Trzymamy w lodówce do momentu podania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek. Kromki smażymy z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem. Podanie: grzanki smarujemy pastą z dorsza, podajemy z cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pstrąg z pieca
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.