Delia  Smith

Grzanki z serem - welsh rabbit, czyli „walijski królik”


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Grzanki z serem - welsh rabbit, czyli  „walijski królik”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże kromki pieczywa

jajko

4 łyżki ciemnego piwa

łyżeczka musztardy w proszku

łyżka startej cebuli

łyżka posiekanej szałwii

łyżeczka sosu Worcestershire

ser żółty ostry (Cheddar)

pieprz kajeński

 

 

Przygotowanie:


4 duże kromki białego pieczywa – jest bardziej chrupkie – opiekamy w piekarniku przez około 10 minut. Następnie układamy je na blasze do pieczenia, wyłożonej aluminiową folią. Do miski wlewamy roztrzepane jajko, oraz 4 łyżki ciemnego piwa. Dodajemy łyżeczkę musztardy w proszku, łyżkę startej cebuli, łyżkę posiekanej szałwii, oraz łyżeczkę sosu Worcestershire. Mieszamy i dodajemy ser – ostry, dojrzały, niepasteryzowany - najlepiej Cheddar. Mieszankę dzielimy na cztery części i nakładamy na tosty. Posypujemy szczyptą pieprzu kajeńskiego. Grzanki wstawiamy pod rozgrzany grill na około 5 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#KarolP

14.04.2012 02:03


Warszawa

CYTUJ

Radzę poczytać etymologię tej nazwy:) Obydwie (rabbit/rarebit) obecnie funkcjonują.

#Lazy Soda

17.02.2011 02:54


Warszawa

CYTUJ

Walijski królik? To ma być taki polski żart z nazwy tego dania, czy nie wiecie że to Welsh rarebit i jak nazwa wskazuje z królikiem nie ma nic wspólnego?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.