Grzanki z sardelami i pomidorami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grzanki z sardelami i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kromek wiejskiego chleba

8 świeżych sardeli

200g dojrzałych pomidorów

100ml oliwy z oliwek

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i przekładamy do durszlaka na około 15 minut, żeby puściły sok. Sardele oczyszczamy, filetujemy i myjemy. Na posmarowanej oliwą blasze kładziemy filety rybek, skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° Celsjusza przez 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, lekko osuszamy, kroimy w kawałeczki, przekładamy do miski i dodajemy przygotowane pomidory, posiekaną pietruszkę, zgnieciony czosnek – do smaku, kilka kropel oliwy, sól i pieprz. W piekarniku pieczemy grzanki z kromek chleba, które wcześniej nacieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i nakładamy na nie przygotowane rybki z aromatycznym pomidorem. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Solony dorsz po neapolitańsku
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sum pod sosem z kiszonych ogórków i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.