James  Martin

Grzanki z niebieskim serem pleśniowym exmoor


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Grzanki z niebieskim serem pleśniowym exmoor
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Grzanki

75 ml mleka

325 g sera Exmoor, może być inny ser z niebieską pleśnią

50 ml piwa

30 g mąki

2 żółtka

30 g bułki tartej

½ łyżki stołowej zmielonych ziaren gorczycy, można trochę mniej lub więcej

odrobina sosu Tabasco

sól i świeżo mielony czarny pieprz

2 kromki chleba tostowego

4 plasterki wędzonego boczku, upieczone na grillu lub patelni grillowej



Dekoracja

gotowy sos chutney ze słoika



Przygotowanie

Podgrzej w rondlu mleko, lecz nie doprowadzaj do wrzenia. Wrzuć do mleka pokruszony ser i mieszaj, aż się roztopi. Dodaj piwo, zmieloną gorczycę, sos Tabasco, mąkę i bułkę tartą. Mieszaj aż składniki dobrze się połączą, następnie zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Dodaj żółtka, dopraw solą i czarnym pieprzem. Opiecz na grillu (można użyć karbowanej patelni grillowej) chleb z obu stron i wyłóż na talerz. Połóż nań grillowany boczek i polej uprzednio przygotowaną mieszaniną. Włóż do piekarnika na kilka minut, na górną półkę, niech się ładnie zrumieni. Podawaj z łyżką sosu chutney.





© James Martin

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.