Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

200g filetów z wędzonego pstrąga

5 łyżek oliwy Extra Vergine

2 łyżki soku z cytryny

100 ml śmietany

pęczek pietruszki

kilka kromek pieczywa tostowego

sól i pieprz kajeński



Przygotowanie

Usuwamy skórkę z pieczywa tostowego, wycinamy okrągłą foremką z ząbkami (o średnicy 2-3 centymetrów) wiele okrągłych kawałków pieczywa; lekko zapiekamy grzanki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza. W tym czasie kroimy na kawałki filety z pstrąga; myjemy pietruszkę, delikatnie osuszamy ściereczką i drobno siekamy. Do pojemnika miksera wkładamy kawałki pstrąga, dodajemy 2 łyżki śmietany, sok z cytryny, oliwę

i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo pozostałą śmietanę, miksujemy chwilę, doprawiamy mus z pstrąga szczyptą soli

i pieprzu kajeńskiego i dodajemy posiekaną pietruszkę. Nakładamy mus z pstrąga na grzanki, dekorujemy według gustu, kosteczkami pomidorów i listkami bazylii.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tartinki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.