Gryczane bliny ze śledziem

Gryczane bliny ze śledziem
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • 1 jajko
  • 4 śledzie matjasy
  • 1 jabłko
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadź cukrem, dodaj szczyptę soli i mleko wymieszaj i zasyp mąką pszenną. Ostaw zaczyn by podrósł. Jabłko, selera naciowego i ogórka kiszonego pokrój w kostkę i wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Przypraw. Do wyrośniętego zaczynu dodaj żółtko i wmieszaj w to mąkę gryczaną. Dodaj rozpuszczone masło. Białko ubij na pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto. Smaż małe bliny na suchej teflonowej patelni. Na talerzu na blinach ułóż sałatkę i na to kładź po kawałku śledzia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA