Tomasz Jakubiak

Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska

odsłon: 14130

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

placki lawasz:

500 g mąki (typ 500)

woda do wyrobienia ciasta

sól

szklanka zakwasu

2 łyżki oleju

kebab:

500 g mielonej baraniny

starta cebula

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonego kminu

sól

łyżka świeżej, posiekanej mięty

ciepła sałatka z bakłażanów:

czerwona papryka

pomidor

bakłażan

szklanka zsiadłego mleka

czerwona cebula

czosnek

olej do smażenia

 

do podania:

sałata lodowa

krążki czerwonej cebuli

posiekana świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania placków lawasz. Mąkę połącz z zakwasem, wodą i wyrób ciasto.
Na koniec do ciasta dolej oleju. Dopraw solą i ponownie zagnieć ciasto kilka razy. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków wyrośniętego ciasta rozwałkuj cienkie placuszki. Piecz je na rozgrzanym kamieniu lub blasze.
Do mielonego mięsa dodaj startą cebulę, sól, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj świeżą miętę. Z mięsa uformuj szaszłyki i zgrilluj.
Paprykę, bakłażana, cebulę, czosnek i pomidora pokrój w kostkę. Na oleju najpierw podsmaż cebulę, paprykę i czosnek. Na końcu dodaj bakłażana i pomidora. Do podsmażonych warzyw dolej zsiadłego mleka. Poczekaj, aż płyn się zredukuje.
Na placek nałóż gotowy kebab, świeżą sałatę lodową i krążki czwerwonej cebuli. Całość posyp świeżą kolendrą. Lawasz podawaj z ciepłą sałatką z bakłażanów. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.