Jola Słoma

Gruszkowy sos z rokitnikiem


Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

Gruszkowy sos z rokitnikiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag obranych gruszek

15 dag owoców rokitnika

ok.2 cm papryczki chilli

10 dag cukru trzcinowego

1 łyżeczka czerwonego pieprzu

3/4 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostki gruszki wrzucamy na patelnię z cukrem, solą i posiekaną papryczką chilli. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż gruszka zacznie puszczać sok. Dorzucamy umyte owoce rokitnika i czerwony pieprz. Smażymy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem, ponieważ owoce rokitnika mają tendencję do strzelania. Mieszamy od czasu do czasu.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.