Antony Worrall Thompson

Gruszki z szafranem


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Gruszki z szafranem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 twarde gruszki

250 ml wody

2 czubate łyżki miodu

sok z 1 cytryny

kawałek cynamonu lub kasji

2 goździki

szczypta szafranu

gałązka rozmarynu

jogurt naturalny

płynny miód

świeża mięta

 

 

Przygotowanie:


Umieścić w rondlu wodę, miód, sok z cytryny, cynamon lub kasję, goździki, szafran i rozmaryn. Zagotować. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek i wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Włożyć gruszki do syropu i gotować na małym ogniu ok. 25 minut, obracając w połowie czasu gotowania, aż będą miękkie (b. dojrzałe gruszki gotować ok. 7-8 minut). Ostudzić w syropie.
Gruszki umieścić na talerzykach, polać jogurtem wymieszanym z miodem i udekorować świeżą miętą. Można też podać z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym doprawionym szafranem.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.