Agnieszka Kręglicka

Gruszki z czarną porzeczką


Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gruszki z czarną porzeczką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 twarde gruszki

3 czerwone cebule

garść mrożonej czarnej porzeczki

likier porzeczkowy Creme de Cassis

sól

pieprz

cukier

cytryna

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Obrane gruszki obgotować w wodzie z cukrem i sokiem cytrynowym. Przeciąć wzdłuż na pół. Gałkarką do melona usunąć gniazdo nasienne, tworząc wgłębienie w każdej połówce. Cebulę pokroić w piórka i dobrze przesmażyć na oliwie, dodać sól i pieprz. Wlać likier porzeczkowy, gotować, aż całość zgęstnieje, dodać czarne porzeczki. Doprawić. Połówki gruszek faszerować nadzieniem z czarnej porzeczki. Można tuż przed podaniem zagrzać całość w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.