James  Martin

Gruszki w szafranie z miodem


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gruszki w szafranie z miodem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 litra wody

400g cukru

skórka otarta z 1 cytryny

skórka otarta z 1 pomarańczy

8 gruszek

6 łyżek płynnego miodu

2 szczypty szafranu

 

 

Przygotowanie:


W garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej cukier i dodajemy skórki z cytryny i pomarańczy. Gruszki obieramy i wkładamy do wody (powinny się całe zanurzyć). Dodajemy miód i szafran. Gotujemy na małym ogniu 15 do 20 minut. Kiedy gruszki zmiękną, studzimy je i razem z syropem przekładamy do dużego słoja. Odstawiamy na noc. Takie gruszki świetnie pasują do lodów waniliowych lub do serów.

powrót

Podobne przepisy

Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Papaja nadziewana musem cytrynowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.