James  Martin

Gruszki w szafranie z miodem


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gruszki w szafranie z miodem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 litra wody

400g cukru

skórka otarta z 1 cytryny

skórka otarta z 1 pomarańczy

8 gruszek

6 łyżek płynnego miodu

2 szczypty szafranu

 

 

Przygotowanie:


W garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej cukier i dodajemy skórki z cytryny i pomarańczy. Gruszki obieramy i wkładamy do wody (powinny się całe zanurzyć). Dodajemy miód i szafran. Gotujemy na małym ogniu 15 do 20 minut. Kiedy gruszki zmiękną, studzimy je i razem z syropem przekładamy do dużego słoja. Odstawiamy na noc. Takie gruszki świetnie pasują do lodów waniliowych lub do serów.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.