Gruszki w sosie szafranowym

Przepis z programu Kucharze świata (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Gruszki w sosie szafranowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Deser godny Midasa – gruszki gotowane w soku pomarańczowym z szafranem stają się złote. Nadziewane są mieszanką serka mascarpone, bitej śmietany i pokrytych karmelem pistacji. Gotowane gruszki są bardzo delikatne – ostrożnie!





Karmelizowane pistacje

¼ szklanki cukru pudru

50-60 łuskanych pistacji



Pozostałe składniki

4 gruszki

¾ szklanki cukru

1 l soku pomarańczowego

4 g sproszkowanego szafranu

1 opakowanie serka mascarpone lub twarożku

½ szklanki ubitej na sztywno śmietany

12-15 pręcików szafranu

1 łyżka stołowa zielonego, grubo zmielonego pieprzu

2 rozkrojone wzdłuż laski wanilii

4 łodyżki mięty

½ szklanki uprażonych płatków migdałów



Przygotowanie pistacji w karmelu

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Orzeszki wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika i prażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po wyjęciu z piekarnika – wysypujemy pistacje na natłuszczoną patelnię i studzimy, a następnie siekamy lub miażdżymy na małe kawałki. Orzeszki można przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Przygotowanie gruszek

Owoce obieramy, zachowując ogonki. Od spodu usuwamy gniazda nasienne. Wstawiamy gruszki do rondla, wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier, szafran sproszkowany oraz kilka jego pręcików. Płyn powinien zakrywać owoce. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż zaczną mięknąć. Odstawiamy, aż przestygnie do temperatury pokojowej, a następnie nie wyjmując z płynu – przykrywamy folią i wstawiamy na 24 h do lodówki.



Przygotowanie deseru

Mieszamy serek z bitą śmietaną i połową pokruszonych pistacji. Osączamy gruszki, zachowując płyn. Każdą kroimy poziomo na pół, wypełniamy serową mieszanką i kilkoma kawałkami pistacji. Przykrywamy górną połową – nadzienie powinno stworzyć grubą warstwę między obu częściami. Przygotowane w ten sposób gruszki można przechowywać w lodówce aż do momentu podania. Każdą gruszkę kładziemy na talerzu, polewamy pomarańczowo-szafranowym sosem, posypujemy pręcikami szafranu, tłuczonym zielonym pieprzem i ozdabiamy płatkami migdałów, kawałkami laski wanilii i łodyżką mięty.



© Emmanuel Bassoleil

powrót

Podobne przepisy

Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.