Gruszki w miodzie i winie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gruszki w miodzie i winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

butelka czerwonego wina

125 ml miodu

4 twardawe duże gruszki lub 8 małych





Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 120ºC. Obrać gruszki, zostawiając ogonek, i ułożyć w żaroodpornym naczyniu z pokrywką, dobranym do ich wielkości. Zagotować wino z miodem, zalać gruszki, przykryć i wstawić do piekarnika. Gotować gruszki 4 – 5 godzin, co pewien czas je przekładając, do miękkości.

Delikatnie wyjąć gruszki łyżką cedzakową. Wygotować płyn do gęstości syropu, przez ok. 20 minut. Polać nim owoce. Można je przechować w temperaturze pokojowej bądź wstawić do lodówki i wyjąć godzinę przed podaniem. Podawać z posłodzoną bitą śmietaną z odrobiną koniaku.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.