Gruszki w miodzie i winie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gruszki w miodzie i winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

butelka czerwonego wina

125 ml miodu

4 twardawe duże gruszki lub 8 małych





Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 120ºC. Obrać gruszki, zostawiając ogonek, i ułożyć w żaroodpornym naczyniu z pokrywką, dobranym do ich wielkości. Zagotować wino z miodem, zalać gruszki, przykryć i wstawić do piekarnika. Gotować gruszki 4 – 5 godzin, co pewien czas je przekładając, do miękkości.

Delikatnie wyjąć gruszki łyżką cedzakową. Wygotować płyn do gęstości syropu, przez ok. 20 minut. Polać nim owoce. Można je przechować w temperaturze pokojowej bądź wstawić do lodówki i wyjąć godzinę przed podaniem. Podawać z posłodzoną bitą śmietaną z odrobiną koniaku.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.