Gruszki w cieście filo

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gruszki w cieście filo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 twarde gruszki

paczka ciasta filo

świeża mięta

100 g cukru pudru

100 g cukru

150 g masła

200 g czekolady

100 ml kremówki

25 ml likieru gruszkowego

cynamon

200 ml słodkiego

białego wina

papryczka chili

orzeszki: nerkowce

laskowe

pistacje

 

 

Przygotowanie:


Obrane gruszki kroimy na duże kawałki, następnie szybko obsmażamy na maśle z dodatkiem cukru. Podpalamy likierem gruszkowym. Następnie zawijamy w ciasto filo i pieczemy w temp. 200 stopni C przez około 10 min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Na patelni podsmażamy orzechy, posypujemy cukrem pudrem i czekamy aż się skarmelizują. Pod koniec dodajemy słodkie, białe wino, roztapiamy cukier, robimy karmel następnie dodajemy orzechy i białe słodkie wino. Odparowujemy płyn aż do uzyskania rzadkiego syropu.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.