Jan i Jakub   Kuroniowie

Gruszki Piękna Helena


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 11167

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 duże

dojrzałe gruszki

3 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny

pół laski wanilii

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

50 ml brandy

4 łyżki uprażonych płatków migdałowych

12 kulek lodów waniliowych

 

 

Przygotowanie:

Do rondla wlewamy 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 5 minut. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek, wydrążamy nasiona. Gruszki ustawiamy pionowo w syropie i gotujemy 10-15 minut. Gdy będą miękkie, wyjmujemy je, osączamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody, dodajemy masło, dolewamy czekoladę, wlewamy brandy i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając. Na talerzach układamy po trzy gałki lodów waniliowych, w środek wstawiamy pionowo gruszkę, polewamy gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

powrót

Podobne przepisy

Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

klemetko

postów: 5

25.03.2016 16:25

CYTUJ

taki deser to ja mogę jeść

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.