Marieta  Marecka

Gruszki pieczone z serem pleśniowym podane na sałatce z boczkiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Gruszki pieczone z serem pleśniowym podane na sałatce z boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 gruszki

100 g sera typu Lazur

2 łyżki orzechów włoskich

kilka plastrów wędzonego, parzonego boczku

mix sałat (rukiew, roszponka, dębowa)

Dressing:

1 łyżka octu balsamicznego typu balsam

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka marynowanego pieprzu

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

tymianek

oregano

listki pietruszki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszki obieramy i kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i w ich miejsce nakładamy po kawałku sera. Wierzch skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem i wstawiamy do pieca w formie wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 20 minut.
Podgrzewamy patelnię i na suchej prażymy plastry boczku obracając je, by równo się przyrumieniły. Ściągamy z patelni, jak będą chrupiące, i odsączamy je na papierze kuchennym.
Przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy miód, ocet dodajemy sól i poszatkowany pieprz. Ucieramy stopniowo dolewając oliwę. Dodajemy przyprawy.
Mieszankę sałat kładziemy na talerzu, robiąc miejsce na środku na gorące gruszki. Sałaty skrapiamy dressingiem.
Na środek kładziemy gruszkę, dekorujemy ją plastrami boczku i listkami tymianku, oregano i pietruszki. Ewentualnie doprawiamy pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone pieczarki w sosie chili
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska
Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.