Anna Olson

Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki

1 szklanka cukru

½ szklanki syropu klonowego

1 ½ szklanki wody

2 kawałki cynamonu

3 łyżki likieru orzechowego albo brandy

1 szklanka orzechów laskowych

delikatnie prażonych bez skórki

4 dojrzałe gruszki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Przygotować syrop – gotować w rondlu wodę z syropem klonowym
i cukrem oraz cynamonem przez 10 minut. Zdjąć rondel z ognia, dodać likier i orzechy. Po 3 minutach przecedzić syrop i przelać do miski. Posiekać orzechy, położyć na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i prażyć w piekarniku przez 8 minut, aż nabiorą złocistego odcienia.
W tym czasie obrać gruszki, przekroić na połówki i wyjąć gniazda nasienne za pomocą łyżeczki
do robienia melonowych kulek. Włożyć gruszki do głębokiej kwadratowej formy o boku 20 cm i zalać syropem. Piec owoce w syropie przez ok. 20 minut, aż zmiękną.
Podawać gruszki w miseczkach, polane syropem i posypane prażonymi orzechami.

powrót

Podobne przepisy

Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.