Gruszka z waflami orzechowymi

Gruszka z waflami orzechowymi
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 350 g cukru
  • 4 gruszki
  • opakowanie cukru cynamonowego
  • 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
  • laska cynamonu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Skarmelizuj cukier. Dodaj łuskane orzechy laskowe i gorącą masę wylej na pergaminowy papier. Jak trochę przestygnie z części powyciągaj karmelowo - orzechowe ozdoby. Resztę krokantu zmiksuj w blenderze na miał. Na blasze wyłożonej papierem nasyp równą warstwę orzechowego pudru. Piecz w 180 stopniach C do czasu jak cukier z powrotem stopi się tworząc wafle. Blachę ostudź. Wafle jak tylko będą letnie połóż na talerzu. Gruszki obierz bez odrywania ogonka. Gotuj je w czerwonym winie na wolnym ogniu razem z cukrem zwykłym i cynamonowym oraz jedną laską cynamonu. Gruszki odstaw do ostygnięcia i osusz. Wino gotuj do momentu aż zostanie połowa. Należy zagęścić je łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wina. Gruszki pokrój w poprzek. Na talerzu układaj warstwy na przemian wafelków i owoców zaczynając od największego wafelka, a kończąc na kawałku gruszki z szypułką. Oblej tworząc zygzaki z sosu winnego i dodaj ozdoby z krokantu.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA