Groszek z endywią

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Groszek z endywią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g obranego groszku

plaster gotowanej szynki o wadze 50g

1 główka endywii

20g masła

sól i świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy endywię, eliminując zewnętrzne zniszczone i twarde liście, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Plaster szynki kroimy w kosteczkę i odstawiamy. W rondlu z nieprzywierającą powłoka topimy masło, dodajemy kostki szynki i krótko podsmażamy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 10-15 minut (czas gotowania zależy od wielkości groszku). W połowie gotowania dodajemy paseczki endywii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Fondue
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapasy prowansalskie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.