Groszek z endywią

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Groszek z endywią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g obranego groszku

plaster gotowanej szynki o wadze 50g

1 główka endywii

20g masła

sól i świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy endywię, eliminując zewnętrzne zniszczone i twarde liście, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Plaster szynki kroimy w kosteczkę i odstawiamy. W rondlu z nieprzywierającą powłoka topimy masło, dodajemy kostki szynki i krótko podsmażamy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 10-15 minut (czas gotowania zależy od wielkości groszku). W połowie gotowania dodajemy paseczki endywii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.