Marieta  Marecka

Grissini


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Grissini
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mąki pszennej lub „OO”

300 ml wody

2 łyżeczki drożdży suszonych

1 łyżeczka soli

1,5 łyżeczki cukru pudru

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżka sezamu

2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem przesiewamy do miski, dodajemy sól, drożdże i dolewamy wodę, cięgle mieszając całość widelcem. Dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto. Jak zacznie się łączyć, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dalej, aż będzie elastyczne, gładkie i przestanie się kleić do dłoni. Można podsypać odrobiną mąki.
Przekładamy do miski, smarujemy wierzch oliwą i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy ciasto na 3 porcje. Do jednej wgniatamy rozmaryn, do drugiej sezam, a do trzeciej ser.
Odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy długie paluszki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy oliwą i zostawiamy na 15 minut do napuszenia.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut, aż się zezłocą.
Podajemy np. z szynką parmeńską, pomidorkami z bazylią, oliwą

powrót

Podobne przepisy

Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pęczki sałaty z szynką
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.