Emeril Lagasse

Grillowany tuńczyk z salsą z grillowanego ananasa


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Grillowany tuńczyk z salsą z grillowanego ananasa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ananas pokrojony w plasterki o grubości 1 cm

6 łyżek oliwy z oliwek

¼ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli

¼ szklanki posiekanej czerwonej papryki

¼ szklanki octu ryżowego

2 posiekane papryczki jalapeno

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka drobno posiekanych liści kolendry

1 ½ łyżeczki posiekanego czosnku

1 ½ łyżeczki soli

4 filety z tuńczyka

1 łyżka mieszanki przypraw (przepis poniżej)

gałązki kolendry do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą pędzelka plasterki ananasa posmarować oliwą z oliwek. Poszczególne plasterki przenieść na grilla. Smażyć przewracając od czasu do czasu, tak by każda strona smażyła się mniej więcej 2-3 minuty. Odstawić do ostygnięcia. Następnie grillowane plasterki pokroić w kostkę (rdzeń ananasa należy wyrzucić) i przenieść do średniej miski. Dodać czerwoną cebulę, paprykę, ocet, chili, sok z limonki, kolendrę i czosnek. Dolać 3 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Doprawić ½ łyżeczki soli. Przygotowaną w ten sposób salsę odstawić na bok. Patelnię do grillowania rozgrzać na średniej wielkości gazie. Tuńczyka doprawić łyżeczką soli i mieszanką przypraw. Za pomocą pędzelka filety posmarować oliwą z oliwek. Tuńczyka przenieść na patelnię. Smażyć 2 minuty, a następnie obrócić filety o 45 stopni. Czynność powtórzyć po przewróceniu ryby na drugą stronę. Smażyć aż filety będą średnio wysmażone. Podawać z salsą z grillowanego ananasa.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony okoń morski
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Smażony halibut z warzywami i kaszą kuskus
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.