Grillowany stek z krewetkami w sosie z fermentowaną czarną fasolą, pieczony bakłażan

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Grillowany stek z krewetkami w sosie z fermentowaną czarną fasolą, pieczony bakłażan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos z fermentowaną czarną fasolą:

łyżka oleju

drobno pokrojona szalotka

2 drobno pokrojone ząbki czosnku

łyżka drobno pokrojonego imbiru

100 g plus łyżka fermentowanej czarnej fasoli, grubo posiekanej

drobno pokrojona, czerwona papryczka chilli

120 ml sosu sojowego

240 ml wody

60 ml octu z wina ryżowego

łyżka cukru

1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej wymieszanej z łyżką wody

2 drobno posiekane łodygi kolendry



Krewetki w sosie z fermentowaną czarną fasolą:

łyżka oleju

drobno pokrojona szalotka

12 krewetek wielkość 21/25, bez skorupek, wypatroszonych i grubo posiekanych

0,4 l sosu z fermentowaną czarną fasolą

2 pokrojone łodygi szczypioru

20 g grubo posiekanych liści kolendry



Pieczony bakłażan:

bakłażan, pokrojony w plastry o grubości 2,5 cm

3 łyżki oleju

sól

pieprz



Grillowany stek:

łyżka oleju

4 porcje polędwicy wołowej (waga 18 – 23 dag), mogą być związane

pieprz



Brokułowy pył:

pół łyżki masła

pół łyżki oleju

drobno pokrojona szalotka

drobno pokrojony ząbek czosnku

2 brokuły, różyczki ogolone, a łodygi pokrojone w drobną kostkę

sól

pieprz



Podanie zestawu z fermentowaną czarną fasolą:

Pieczony bakłażan

Grillowany stek

Krewetki w sosie z fermentowaną czarną fasolą

Brokułowy pył





Sos z fermentowaną czarną fasolą:

1. Na średnim/dużym ogniu rozgrzać olej na dużej patelni.

2. Dodać szalotkę, imbir i czosnek. Smażyć aż składniki zrobią się miękkie i złotawe.

3. Dodać sfermentowaną czarną fasolę, chilli i dobrze wymieszać.

4. Dodać sos sojowy, wodę, ocet z wina ryżowego, cukier i wymieszać.

5. Na patelnię wlać skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą. Zamieszać i pozwolić, żeby sos gęstniał przez minutę. Potem zdjąć z palnika.

6. Dodać łodygi kolendry, zamieszać i odstawić.



Krewetki w sosie z fermentowaną czarną fasolą:

1. Na małej patelni rozgrzać olej.

2. Dodać szalotkę i smażyć do miękkości.

3. Dodać krewetki i zamieszać.

4. Gdy krewetki się usmażą, dodać sos z fermentowaną czarną fasolą, przemieszać, zdjąć z ognia i dodać szczypior oraz liście kolendry. Odstawić aż do podania.



Pieczony bakłażan:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Na blasze ułożyć plastry bakłażana i nakłuć je widelcem.

3. Skropić bakłażana olejem, doprawić solą i pieprzem.

4. Piec w piekarniku ok. 20 minut, aż bakłażan lekko się skarmelizuje i zrobi się miękki.



Grillowany stek:

1. Rozgrzać grill i delikatnie zwilżyć olejem.

2. Doprawić steki pieprzem, ułożyć na grillu. W połowie pieczenia, przewrócić na drugą stronę.

3. Upiec według gustu, zdjąć z grilla i zostawić na 10 minut przed podaniem.





Brokułowy pył:

1. Na średnim ogniu roztopić masło i wymieszać z olejem na patelni.

2. Dodać szalotkę i czosnek. Smażyć, aż zmiękną i skarmelizują się.

3. Dodać pokrojone w kostkę łodygi brokułów. Całość wymieszać.

4. Gdy łodygi zmiękną, dodać ogolone różyczki, doprawić solą, pieprzem, przemieszać, zdjąć z palnika i odstawić.



Podanie zestawu z fermentowaną czarną fasolą:

1. Na każdym talerzu ułożyć 3 plastry pieczonego bakłażana.

2. Na bakłażanach ułożyć grillowany stek.

3. Na stek nałożyć łyżeczką krewetki w sosie z fermentowaną czarną fasolą. Wokół bakłażanów, steku i krewetek usypać krąg z brokułowego pyłu.

powrót

Podobne przepisy

Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Czarne kluski z sosem mięsnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chili con carne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.