David Gaboriaud

Grillowany pstrąg zawinięty w pancettę w sosie ziołowym


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 1182

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 pstrągi w całości, wypatroszone

12 podłużnych plastrów boczku typu pancetta

1 cytryna pokrojona w cienkie plastry

kilka liści szałwii

kilka liści mięty

kilka liści bazylii

natka pietruszki

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

½ ostrej papryczki drobno posiekanej

oliwa z oliwek

1 łyżka czerwonego octu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ponacinaj ryby z obu stron, dopraw je solą i pieprzem. Faszeruj ryby plastrami cytryny oraz szałwii.
Zawiń każdą rybę plastrami pancetty i grilluj 8 minut z obu stron, aż pancetta będzie chrupka, a pstrągi gotowe.
W międzyczasie zrób sos – posiekaj drobno miętę, bazylię i pietruszkę. Wymieszaj z czosnkiem, ostrą papryczką i oliwą z oliwek. Dopraw solą, na koniec dodaj ocet. Wymieszaj.
Gotowe pstrągi podaj od razu z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.06) dorada z grilla
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Jagnięcina z grilla w musztardzie i chili
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Ceviche
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.