Ruth  Rogers

Grillowany/pieczony okoń morski


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grillowany/pieczony okoń morski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 okoń morski

oczyszczony i sprawiony

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

garść nasion kopru włoskiego

oliwa

1 fenkuł

obrany i pokrojony na plastry

1 cytryna

pokrojona na plastry

łodygi z pęczka natki pietruszki

sok z połowy cytryny

białe wytrawne wino

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej grill oraz piekarnik do 190 stopni C. Natrzyj wnętrze ryby solą, pieprzem i nasionami kopru. Upiecz okonia na grillu z obu stron. Na blasze rozłóż połowę plastrów cytryny i fenkuła oraz łodygi natki pietruszki. Posól, dopraw pieprzem i nasionami fenkuła, skrop oliwą i ułóż na wierzchu ugrillownego okonia. Obłóż rybę pozostałymi plastrami cytryny i fenkuła, skrop sokiem z cytryny, a winem oblej dookoła. Piecz 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Smażona ryba z warzywami
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Łosoś w cytrynowym syropie z sałatką ze szpinaku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.