Anna Olson

Grillowany łosoś z cebulą w balsamicznej glazurze


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla

Grillowany łosoś z cebulą w balsamicznej glazurze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Cebula w balsamicznej glazurze:

2 łyżki oliwy

2 duże cebule, pokrojone na plasterki

1/3 szklanki octu balsamicznego

sól i pieprz



Łosoś:

½ szklanki octu balsamicznego

2 gałązki świeżego rozmarynu

6 filetów z łososia bez ości (po 115 g)

oliwa

sól i pieprz



Przygotowanie

Rozgrzej oliwę w szerokim płaskim rondlu na małym ogniu i dodaj cebulę. Podduś ją, często mieszając, aż płyn odparuje (20 min). Wlej do rondla połowę octu balsamicznego. Kiedy ocet zostanie wchłonięty, dolej resztę i ponownie odparuj, aż powstanie gęsta glazura. Dopraw do smaku i odstaw na bok. Rozgrzej grill. Odparuj ocet balsamiczny z rozmarynem w małym rondlu, aż zmieni się w gęstą glazurę (ok. 8 min) i odstaw na bok. Natłuść oliwą filety z łososia i dopraw solą i pieprzem. Grilluj najpierw skórą do góry przez 4 min, następnie obróć o 90 stopni C i piecz kolejne 4 min. Odwróć filety na drugą stronę i piecz kolejne 8 minut. Posmaruj filety balsamiczną glazurą na 5 min przed końcem grillowania. Podaj łososia z glazurą balsamiczną nałożoną obok.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.