Grillowany łosoś w paście tahini ze smażonym szpinakiem, buraki z ziarnami sezamu, pureé z bakłażana i sos tahini

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Grillowany łosoś w paście tahini ze smażonym szpinakiem, buraki z ziarnami sezamu, pureé z bakłażana i sos tahini
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Grillowany łosoś w paście tahini:

łyżka oleju

60 ml pasty tahini

60 ml sosu sojowego

60 dag filetu z łososia pokrojonego na porcje o wadze 15 dag, skóra usunięta i zachowana



Chrupiąca skórka z łososia:

zachowana skóra z filetu

sól

pieprz



Smażony szpinak:

łyżka oliwy

drobno posiekany ząbek czosnku

drobno posiekana szalotka

pęczek szpinaku, łodygi odcięte i umyte

sól

pieprz



Buraki z ziarnami sezamu:

2 łyżki soli

2 łyżki cukru

60 ml octu z czerwonego wina

3 duże buraki

10 dag ziaren sezamu



Pureé z bakłażana:

2 duże bakłażany przecięte wzdłuż na pół, miąższ nakłuty widelcem

2 łyżki oliwy

80 ml pasty tahini

sól

pieprz



Sos tahini:

120 ml kwaśnej śmietany

80 ml mleka

60 ml pasty tahini

sok z połowy cytryny

łyżka miodu

pół łyżeczki oleju sezamowego

sól





Grillowany łosoś w paście tahini:

1. Rozgrzać grill do średniej temperatury i lekko nasmarować olejem.

2. W misce wymieszać pastę tahini i sos sojowy.

3. Pędzlem posmarować łososia z obu stron i położyć na grillu.

4. Piec mniej więcej 3 minuty z każdej strony, potem zdjąć z grilla.



Chrupiąca skórka z łososia:

1. Rozgrzać grill do średnio wysokiej temperatury.

2. Doprawić skórę z łososia solą, pieprzem i położyć na grillu skórą do dołu.

3. Gdy skóra zacznie skwierczeć i pęcznieć, obrócić ją i piec, aż będzie zupełnie chrupka.

4. Zdjąć skórę z grilla, położyć na papierowym ręczniku, przeciąć na pół i zostawić, aż do podania grillowanego łososia w paście tahini.



Smażony szpinak:

1. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni.

2. Dodać czosnek i szalotki. Smażyć do miękkości.

3. Dodać szpinak i zamieszać, żeby składniki połączyły się. Smażyć, aż liście szpinaku zwiędną.

4. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z palnika.



Buraki z ziarnami sezamu:

1. Buraki włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać sól, cukier i ocet z czerwonego wina.

2. Zagotować, potem zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał. Buraki gotować aż do miękkości, tj. 15-20 minut.

3. Włożyć rękawice, buraki obrać i pokroić w nie za dużą kostkę.

4. Przed podaniem nałożyć buraki na talerz, posypać ziarnami sezamu i podawać z daniem głównym.



Pureé z bakłażana:

1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Ułożyć bakłażany skórą do góry i piec około 30 minut, aż całkowicie się upieką i skarmelizują.

3. Wyjąć z piekarnika i łyżeczką wygarnąć miąższ do blendera.

4. Dodać oliwę i pastę tahini. Miksować, aż masa będzie gładka.



Sos tahini:

1. Wszystkie składniki włożyć do miski. Zamieszać, żeby się połączyły.

2. Przykryć i przechowywać w lodówce aż do podania.



Podanie:

1. Na środek talerza nałożyć pureé z bakłażana.

2. Na pureé nałożyć smażony szpinak.

3. Na szpinaku położyć porcję grillowanego łososia.

4. Talerz wokół potrawy skropić sosem tahini.

5. Wokół potrawy ułożyć buraki z ziarnami sezamu.

6. Całość udekorować chrupiącą skórką z łososia.

powrót

Podobne przepisy

Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Paczuszki rybne
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

[email protected]

postów: 5

25.01.2013 19:56

CYTUJ

pycha

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.