Grillowany kurczak z tropikalną marynatą i salsą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla, Dania z kurczaka

Grillowany kurczak z tropikalną marynatą i salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cały kurczak

sól i pieprz

 

Marynata:

1 kawałek startego imbiru

3 starte ząbki czosnku

pół posiekanej czerwonej cebuli

1 posiekane chili

sok z 2 limetek

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka mirinu

2 łyżki jasnego sosu sojowego

posiekany pęczek kolendry

 

Sałatka:

1 pokrojone mango

1 pokrojona dymka

natka kolendry

1 pokrojona czerwona papryka

posiekany szczypiorek

sól

oliwa

sok z cytryny

Przygotowanie:

Kurczaka rozciąć i rozpłaszczyć. Przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać składniki marynaty i natrzeć kurczaka. Odstawić, żeby przeszedł przyprawami.
Grillować kurczaka na średnio rozgrzanym grillu odwracając co jakiś czas.
Składniki sałatki wymieszać i doprawić do smaku. Podawać z kurczakiem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.