Janella  Purcell

Grillowany kurczak z szarmulą i sałatką


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Grillowany kurczak z szarmulą i sałatką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szarmula

pół hiszpańskiej cebuli

4 ząbki czosnku

pęczek kolendry

pęczek natki pietruszki

3 łyżeczki kminu

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka imbiru w proszku

pół filiżanki soku cytryny

filiżanka oliwy z oliwek

2 piersi ekologicznego kurczaka



Sałatka

ćwierć japońskiej dyni pokrojonej na cienkie kawałki

puszka fasoli

łyżka posiekanej kiszonej cytryny

pół filiżanki liści kolendry

pół filiżanki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz



Przygotowanie szarmuly

Miksujemy cebulę, czosnek i świeże zioła z oliwą z oliwek. Dodajemy przyprawy. Dolewamy sok z cytryny do smaku i tyle oliwy, żeby powstała gładka pasta. Nacieramy nią kurczaka. Przyprawiamy go solą i odstawiamy, żeby przeszedł marynatą.



Sałatka

Dynię pieczemy na grillu. (Możemy dołożyć ją do piekącego się kurczaka.) Mieszamy fasolę, cytrynę i kolendrę. Dodajemy upieczoną dynię. Przekładamy na talerz. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawiamy.



Sposób podania

Kurczaka grillujemy przez 3 minuty z każdej strony. Odwracamy go szpatułką, żeby szarmula nie odpadła. Po upieczeniu odkładamy na minutę lub dwie. Kroimy mięso pod skosem. Podajemy z sałatką. Skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i przyprawiamy.

powrót

Podobne przepisy

Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.