Grzegorz  Łapanowski

Grillowany indyk z pęczakiem z curry


Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla

odsłon: 7512

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Indyk

400 g udźca z indyka

świeża mięta

świeża kolendra

1 kłącze trawy cytrynowej

1 cm kłącza imbiru

sok z ½ cytryny

sól

pieprz

olej sezamowy

Pęczak z curry

100 g ugotowanego pęczaku

kawałek selera

1 por

1 marchewka

1 żółta papryka

1 cm korzenia imbiru

1 ząbek czosnku

plaster dyni

olej do smażenia

sól, pieprz

Przygotowanie:

Udziec podzielić na małe porcje. Przygotować marynatę. Zioła, trawę cytrynową i imbir drobno posiekać, dodać olej sezamowy, sok cytrynowy, sól i pieprz. Udziec zalać marynatą i odstawić na ok. 0,5 h. Smażyć na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.

Przygotowanie pęczaku:
Warzywa pokroić w julienne. Podsmażyć na patelni, dodać posiekany czosnek i imbir. Połączyć z pęczakiem dodać mieszankę indyjskiego curry.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.