Anna Olson

Grillowany halibut z pomidorowym winegretem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla

Grillowany halibut z pomidorowym winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pomidorowy winegret:

2 dojrzałe duże pomidory

¼ szklanki octu pomidorowego (lub dobrej jakości białego octu winnego)

1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku

2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

¼ szklanki oliwy extra vergine

sól i pieprz



Ryba:

6 porcji filetu z halibuta (po ok. 140 g)

oliwa do posmarowania

sól i pieprz

pęczek świeżego tymianku

½ szklanki świeżych liści bazylii



Przygotowanie:

Natnij czubki pomidorów na krzyż i zblanszuj je przez minutę we wrzątku. Zahartuj w lodowatej wodzie i zdejmij skórkę, ale jej nie wyrzucaj. Wykrój gniazda nasienne (również je zachowaj), a miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj ocet z czosnkiem oraz połową pokrojonych pomidorów, skórkami i gniazdami nasiennymi. Odstaw na 30 min, a następnie przesącz przez gazę bez wyciskania. Wyrzuć gazę z zawartością. Zmieszaj ocet pomidorowy z czerwoną cebulą i powoli zacznij dolewać oliwę. Wmieszaj pozostałe pokrojone pomidory i dopraw całość do smaku. Zamieszaj przed podaniem.

Rozgrzej grill z siatkową nakładką do ryb. Posmaruj filety z halibuta oliwą i lekko dopraw. Rozłóż gałązki tymianku na grillu, a gdy zaczną dymić, ułóż na nich filety. Piecz ryby 8 min. Obróć kawałki ryby o 90 stopni i piecz przez następne 8 min, aż zaczną się lekko rozpadać przy naciśnięciu widelcem. Podawaj grillowane porcje halibuta z pomidorowym winegretem. Tuż przed podaniem posyp rybę porwanymi liśćmi bazylii.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Faszerowany sandacz z sałatką z kaszy jaglanej
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gotowany pstrąg
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.