Grillowany halibut z pomidorowym winegretem

Grillowany halibut z pomidorowym winegretem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania z grilla
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Pomidorowy winegret:
2 dojrzałe duże pomidory
¼ szklanki octu pomidorowego (lub dobrej jakości białego octu winnego)
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
¼ szklanki oliwy extra vergine
sól i pieprz

Ryba:
6 porcji filetu z halibuta (po ok. 140 g)
oliwa do posmarowania
sól i pieprz
pęczek świeżego tymianku
½ szklanki świeżych liści bazylii

Przygotowanie:
Natnij czubki pomidorów na krzyż i zblanszuj je przez minutę we wrzątku. Zahartuj w lodowatej wodzie i zdejmij skórkę, ale jej nie wyrzucaj. Wykrój gniazda nasienne (również je zachowaj), a miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj ocet z czosnkiem oraz połową pokrojonych pomidorów, skórkami i gniazdami nasiennymi. Odstaw na 30 min, a następnie przesącz przez gazę bez wyciskania. Wyrzuć gazę z zawartością. Zmieszaj ocet pomidorowy z czerwoną cebulą i powoli zacznij dolewać oliwę. Wmieszaj pozostałe pokrojone pomidory i dopraw całość do smaku. Zamieszaj przed podaniem.
Rozgrzej grill z siatkową nakładką do ryb. Posmaruj filety z halibuta oliwą i lekko dopraw. Rozłóż gałązki tymianku na grillu, a gdy zaczną dymić, ułóż na nich filety. Piecz ryby 8 min. Obróć kawałki ryby o 90 stopni i piecz przez następne 8 min, aż zaczną się lekko rozpadać przy naciśnięciu widelcem. Podawaj grillowane porcje halibuta z pomidorowym winegretem. Tuż przed podaniem posyp rybę porwanymi liśćmi bazylii.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA