Tomasz Jakubiak

Grillowany filet z turbota bałtyckiego marynowany w orzechówce


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 2036

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z turbota

sól

2 łyżki masła

Marynata:

100 ml wódki orzechówki

łyżeczka ziaren gorczycy

2-3 gałązki świeżego estragonu

Kasza z kurkami i orzechami włoskimi:

garść orzechów włoskich

200 g ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej

papryczka pepperoni

duża garść świeżych kurek

natka pietruszki

papryczka chilli

3 gałązki rozmarynu

50 g masła

3 łyżki wódki orzechówki

szczypta pieprzu

łyżka musztardy djion

Kremowy sos szczawiowy:

garść świeżego szczawiu

łyżka masła

100 ml gęstej śmietany

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę. Do miski wlej orzechówkę, dodaj posiekany estragon i zmiażdżone ziarna gorczycy. Filety z turbota natrzyj solą, dodaj do marynaty i odstaw na 15 minut. Orzechy rozgnieć w moździerzu. Na patelnie wsyp orzechy, dodaj kaszę, pokrojoną papryczkę, gałązki rozmarynu, pietruszkę, oraz kurki. Całość smaż przez 5 minut. Następnie dodaj masło, sól i pieprz. Na koniec dodaj orzechówkę i musztardę. Poczekaj, aż alkohol wyparuje i zdejmij danie z ognia. Przygotuj sos. Liście szczawiu umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przesmaż je na maśle. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem i poczekaj,aż sos się zredukuje. Filety z turbota usmaż na maśle. Podawaj je z kaszą i kremowym sosem szczawiowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.