Grillowany filet z granika ze smażonymi cebulkami i pomidorkami

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Grillowany filet z granika ze smażonymi cebulkami i pomidorkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

confit z czosnku:

12 ząbków czosnku, obranych

1 szklanka oliwy (250 ml)



grillowany granik:

1 kg świeżego fileta z granika ze skórą

3 łyżki oliwy (45 ml)

1 czerwona papryczka chili, posiekana

4 ząbki czosnku, posiekane

4 gałązki rozmarynu, posiekane

4 gałązki tymianku, posiekane

sól i pieprz



smażone cebulki i pomidorki:

1 łyżka oliwy (15 ml)

24 cebulki cipollini

24 pomidorki cherry

2 łyżki masła (30 ml)

sól i pieprz



przybranie:

1 łyżka oliwy (15 ml)

garść drobno pokrojonej skórki z marynowanych cytryn

garść natki pietruszki

garść kolendry



Przygotowanie:

Confit: w rondelku na małym ogniu podgrzewamy oliwę i czosnek przez 30 minut, aż czosnek zmięknie. Odstawiamy. Grillowany granik: w moździerzu rozcieramy połowę oliwy z pozostałymi składnikami. Mieszanką nacieramy rybę. Przykrywamy folią. Trzymamy w lodówce przez godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Kiedy ryba jest gotowa, rozgrzewamy pozostałą oliwę na ciężkiej patelni i smażymy rybę skórą do spodu przez 5 minut, aż się zrumieni. Następnie dopiekamy 25 minut w piekarniku, aż mięso zacznie się dzielić. Smażone cebulki i pomidorki: na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulki, smażymy do miękkości – około 15 minut. Następnie dodajemy pomidorki i ząbki czosnku z oliwy. Smażymy 5 minut na dużym ogniu, aż cebulki się zrumienią. Dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Podanie: rybę wyjmujemy z piekarnika, posypujemy skórką z cytryn i skrapiamy oliwą. Układamy na niej cebulki, pomidory i czosnek. Ozdabiamy ziołami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.