Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Grillowany dorsz

Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.3)

trudność: brak

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb, Dania z grilla Dania z grilla

składniki i przygotowanie:

Składniki
filety z dorsza
natka pietruszki
4 ząbki czosnku, czosnek
4 łyżki oliwy, sól, pieprz, cytryna
kilka liści laurowych
kilka gałązek pomidorków koktajlowych

Przygotowanie
Wymieszać posiekaną natkę, rozgnieciony czosnek z oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Mieszanką posmarować kawałki ryby, odstawić na 8-10 minut. Pokroić cytrynę na plasterki. W brytfance ułożyć plasterki cytryny i liście laurowe. Umieścić na wierzchu rybę. Po bokach poukładać gałązki pomidorków, posmarowanych oliwą. Posypać solą. Piec na grillu z pokrywą lub przykryte folią aluminiową w gorącym piekarniku przez 8-10 minut.

© Ainsley Harriot

skomentuj przepis >>