Grillowane żeberka na sposób kantoński

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla, Żeberka

Grillowane żeberka na sposób kantoński
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 mięsnych żeberek (ok. 2 kg)



Marynata:

1 łyżka startego imbiru

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki sosu hoisin

2 łyżki sosu fasolowego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka pieprzu syczuańskiego

garść posiekanej kolendry

sok z jednej cytryny albo limetki

2 łyżki czerwonego octu winnego

1 chili

2 i pół łyżki miodu

woda

sól i pieprz



Przygotowanie:

Połączyć składniki marynaty. Dokładnie natrzeć nią mięso, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Piekarnik rozgrzać do 150°C.

Mięso w marynacie umieścić w dużym naczyniu do pieczenia. Wlać 2 filiżanki wody. Przykryć folią aluminiową i piec 1,5-2 godziny polewając sosem co 15 minut. Upieczone mięso wyjąć, a sos przelać do rondelka, zagotować i odparować, aż powstanie gęsta glazura.

Rozgrzać grill. Żeberka podzielić i grillować po 3-4 minuty z każdej strony polewając glazurą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.