Grillowane wieprzowe szaszłyki z marakują, tzatziki z marakują, kuskus z ziołami, warzywa stir-fry, ciastko z bitą śmietaną

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Grillowane wieprzowe szaszłyki z marakują, tzatziki z marakują, kuskus z ziołami, warzywa stir-fry, ciastko z bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Grillowane wieprzowe szaszłyki z marakują:

1,4 – 1,8 kg łopatki bez kości, pokrojonej w kostki wielkości 2,5 cm

2 marakuje

drobno pokrojona szalotka

60 ml mleczka kokosowego

łyżka czarnego pieprzu

5 g drobno posiekanej bazylii, łodygi zachowane do przepisu na syrop marakujowo-bazyliowy

tzatziki z marakują



Tzatziki z marakują:

220 g kremowego serka

60 ml mleka

2 marakuje

drobno pokrojona szalotka

sok z połowy cytryny

10 g drobno posiekanej bazylii

sól

czarny pieprz



Kuskus z ziołami:

150 g kuskusu

60 ml oliwy

sól

360 ml wrzątku

5 g grubo posiekanego oregano

2 łyżeczki grubo posiekanego tymianku



Warzywa stir-fry:

łyżka oleju

ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki

puszka młodziutkich kukurydzek, odsączonych z zalewy i opłukanych

2 marchewki, obrane i cienko pokrojone po skosie

25 dag śnieżnego groszku, umytego, z odciętymi końcówkami

pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

łyżeczka oleju sezamowego

sól



Ciastko z bitą śmietaną i marakujowo-bazyliowym syropem:

120 ml wody

86 g cukru

5 g liści bazylii, do tego łodygi zachowane przepisu na szaszłyki wieprzowe, plus 4 liście do dekoracji

240 ml 35% śmietanki

50 ml serka kremowego

łyżeczka wanilii

łyżka cukru7

4 małe ciastka ze sklepu, kruche lub biszkoptowe





Grillowane wieprzowe szaszłyki z marakują:

1. Wszystkie składniki włożyć do miski. Dobrze wymieszać, żeby wieprzowina dobrze obtoczyła się w marynacie.

2. Włożyć wieprzowinę do lodówki i marynować od 30 minut do 24 godzin.

3. Rozgrzać grill.

4. Wyjąć marynowaną wieprzowinę z lodówki. Nabić mniej więcej po 5 kawałków mięsa na patyk.

5. Posolić mięso i ułożyć szaszłyki na grillu.

6. Smażyć z obu stron. Gdy mięso dobrze się upiecze i będzie lekko przypalone, zdjąć z płyty i podawać z tzatziki z marakują.



Tzatziki z marakują:

1. Miąższ 1 marakui i pozostałe składniki włożyć do miski i dobrze wymieszać.

2. Nałożyć miąższ drugiej marakui, przykryć i przechowywać w lodówce aż do podania.



Kuskus z ziołami:

1. Do dużej miski wsypać kuskus. Dodać oliwę i sól. Kuskus zalać wodą i przykryć plastikową folią.

2. Po 15 minutach, gdy kuskus wchłonie wodę, zdjąć folię i wymieszać kuskus widelcem.

3. Dodać zioła i odstawić.



Warzywa stir-fry:

1. Na średnim ogniu rozgrzać olej na dużej patelni lub woku.

2. Dodać czosnek, mieszać i smażyć aż się przyrumieni.

3. Dodać młodziutkie kukurydze, marchewki, groszek i cebulę. Mieszać i smażyć, aż do miękkości.

4. Dodać olej sezamowy, posolić i zdjąć z palnika.



Ciastko z bitą śmietaną i marakujowo-bazyliowym syropem:

1. Do małego garnka wlać wodę. Dodać cukier i zagotować.

2. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć garnek z palnika i dodać odłożone wcześniej łodygi bazylii.

3. Zostawić bazylię w syropie na 30 minut.

4. Wyjąć łodygi bazylii i przelać bazyliowy syrop do miski. Dodać miąższ z marakui, dobrze wymieszać i odstawić.

5. Do schłodzonej metalowej miski włożyć śmietankę, cukier i wanilię. Ubijać, aż piana będzie średnio sztywna.

6. Żeby przygotować deser, położyć ciastko na talerzu.

7. Polać ciastko syropem marakujowo-bazyliowym.

8. Nałożyć bitą śmietanę na ciasto i udekorować odłożonym wcześniej liściem bazylii.



Podawanie:

1. Na środek talerza nałożyć kuskus z ziołami.

2. Dookoła rozsypać warzywa stir-fry, a na kuskusie ułożyć wieprzowe szaszłyki z marakują. Podawać razem z tzatziki z marakują.

powrót

Podobne przepisy

Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.