Anne Burrell

Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i grzankami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pęczek szparagów

oliwa extra vergine

sól

4 kromki włoskiego chleba

1 ząbek czosnku

3 łyżki białego octu

4 duże jajka z hodowli ekologicznej

2 szklanki młodej rukoli

umytej

1-2 łyżki soku z cytryny

1 szklanka tartego parmezanu

skórka otarta z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Sprawdź, w którym miejscu łodyga jednego szparaga naturalnie się łamie. Odkrój twarde części łodyg całego pęczka szparagów na tej wysokości. Wymieszaj szparagi z niewielką ilością oliwy, solą oraz pieprzem i ugrilluj, aż łodygi porządnie się przyrumienią i zmiękną. Przełóż je na półmisek i ostudź do temperatury pokojowej. Ugriluj grzanki, aż będą chrupiące i zrumienione z obu stron. Natrzyj je przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i odłóż na bok.
Wlej do miski zimną wodę i dodaj 4-5 kostek lodu. Włożysz do niej jajka po ugotowaniu. Postaw miskę blisko kuchenki. Napełnij duży płaski rondel wodą do 2/3 głębokości. Dodaj ocet i zagotuj. Zmniejsz płomień tak, żeby woda bardzo delikatnie wrzała. Ostrożnie rozbij jajka jedno po drugim i wkładaj je do gotującej się wody. Gotuj je przez 3-4 minuty. Jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko i zagrzane, ale wciąż płynne żółtko. Wyłów jajka łyżką cedzakową, przełóż do miski z zimną wodą i odstaw na bok. Utrzymuj wodę w rondlu w stanie lekkiego wrzenia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.