Tomasz Jakubiak

Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g schabu z kozy

Marynata:

chlust oliwy

3 łyżki jabłkowego octu

szklanka cydru

łyżka ziaren pieprzu

świeży rozmaryn

świeży tymianek

Domowy chutney:

jabłko

czerwona cebula

chilli

2 ząbki czosnku

szklanka brązowego cukru

500 g agrestu

woda

Marynowana cebula:

2 czerwone cebule

chlust oliwy

5 łyżek czerwonego octu

kilka listków świeżej kolendry

chilli

 

Przygotowanie:

Schab oczyść z błon i pokrój na cienkie kawałki.
Wszystkie składniki marynaty połącz w misce i dodaj do niej mięso. Mięso marynuj przez 2 godziny.
Super dodatkiem do szaszłyków będzie domowy chutney. Jabłko pokrój w małą kostkę. Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekaj. Na patelni rozpuść cukier. Do karmelu dodaj posiekane owoce i warzywa.
Na koniec dodaj agrest. Składniki duś na wolnym ogniu. Od czasu do czasu dolewaj do nich wody.
Z zamarynowanej koźliny przygotuj szaszłyki. Kawałki mięsa nabijaj naprzemiennie z cebulkami. Szaszłyki grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Super dodatkiem będzie marynowana cebula. W misce plastry cebuli zalej oliwą i octem. Dodaj świeże listki kolendry i posiekane chilli. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.