Sophie Grigson

Grillowane sardynki z koprem włoskim


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grillowane sardynki z koprem włoskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dużych sardynek

3 duże gałązki kopru włoskiego

 

 

Przygotowanie:


Do wypatroszonych, oczyszczonych i umytych sardynek włożyć po kawałku kopru włoskiego. Wstawić ryby do lodówki i przygotować sos. Papryki przekroić na pół, wyjąć pestki i upiec na grillu, aż skórka sczernieje. Gorące papryki włożyć do plastykowej torby, żeby pod wpływem pary odeszła skórka. Pokroić miąższ papryki w drobną kostkę. W rondlu zmieszać ocet winy, musztardę, sporo pieprzu, 2 szczypty soli, 4 łyżki oliwy, posiekany koper włoski oraz pokrojoną paprykę. Podgrzać sos na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Sardynki posmarować oliwą i piec na ruszcie po 3-5 min z każdej strony. Gorące ryby ułożyć na półmisku, polać ciepłym winegretem. Podawać z pieczywem i sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Smażony halibut z warzywami i kaszą kuskus
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.