David Gaboriaud

Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto


Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 585

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 przepiórki

0,5 kg ziemniaków obranych i ugotowanych

1 kostka masła

1 szklanka mleka

2 łyżki suszonej żurawiny

½ szklanki wina Porto Tawny

1 szalotka drobno posiekana

1 gałązka rozmarynu

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz, przełóż do garnka i na wolnym ogniu mieszaj, dodając ok. 50 g masła.
Gdy masło się roztopi, wlej mleko i za pomocą trzepaczki ubij purée na kremową, jednolitą i puszystą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepiórki przekrój pod mostkiem, otwórz i spłaszcz. Tym sposobem smażenie przepiórek będzie bardzo szybkie.
Posól każdą przepiórkę i podsmaż najpierw od spodu na oliwie kilka minut. Odwróć przepiórkę i podsmażaj drugą stronę kilka minut, aż będzie złocista, a mięso gotowe.
Wyłóż przepiórki na duży talerz.
Na tej samej patelni zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę i wlej Porto. Za pomocą szpatułki zbierz resztę tłuszczu ze smażenia przepiórek z patelni i wymieszaj z Porto. Doprowadź Porto do wrzenia i gotuj, aż alkohol wyparuje i zostanie trochę płynu. Dodaj kawałek zimnego masła i wymieszaj, sos będzie aksamitny. Dopraw do smaku.
Podaj purée z przepiórką i polej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kofty z kminem i czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Jagnięcina duszona w winie beaujolais
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.