Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto

Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

  • 2 przepiórki
  • 0,5 kg ziemniaków obranych i ugotowanych
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki wina Porto Tawny
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 1 gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz, przełóż do garnka i na wolnym ogniu mieszaj, dodając ok. 50 g masła.
Gdy masło się roztopi, wlej mleko i za pomocą trzepaczki ubij purée na kremową, jednolitą i puszystą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepiórki przekrój pod mostkiem, otwórz i spłaszcz. Tym sposobem smażenie przepiórek będzie bardzo szybkie.
Posól każdą przepiórkę i podsmaż najpierw od spodu na oliwie kilka minut. Odwróć przepiórkę i podsmażaj drugą stronę kilka minut, aż będzie złocista, a mięso gotowe.
Wyłóż przepiórki na duży talerz.
Na tej samej patelni zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę i wlej Porto. Za pomocą szpatułki zbierz resztę tłuszczu ze smażenia przepiórek z patelni i wymieszaj z Porto. Doprowadź Porto do wrzenia i gotuj, aż alkohol wyparuje i zostanie trochę płynu. Dodaj kawałek zimnego masła i wymieszaj, sos będzie aksamitny. Dopraw do smaku.
Podaj purée z przepiórką i polej sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA