Grillowane owoce z szynką parmeńską na toście

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grillowane owoce z szynką parmeńską na toście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 pajdy chleba

dowolne owoce

2 łyżki miodu

1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej

chili

szynka parmeńska

 

 

Przygotowanie:


Dwie grube pajdy chleba podsmażamy na żebrowanej patelni. Na innej prażymy kawałki dowolnych owoców – na przykład jabłek i gruszek – by lekko się zrumieniły i zmiękły. W rondelku lekko podgrzewamy 2 łyżki miodu, dodajemy czubatą łyżeczkę pełnoziarnistej musztardy, oraz oczyszczone z nasionek i drobno posiekane chilli. Sos przez chwilę gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Gorący chleb polewamy odrobiną sosu, układamy zrumienione jabłka i gruszki. Owoce znów polewamy łyżką dresingu i obkładamy szynką parmeńską. Dekorujemy owocami, sosem i zieleniną na przykład liśćmi roszponki.

powrót

Podobne przepisy

Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pain perdu z malinami i lodami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kaszanka z przegrzebkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.