Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą

Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu
  • 2 łyżki oliwy cytrynowej albo zwykłej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka tymianku
  • skórka z 1 cytryny
  • 12 dużych przegrzebków z muszlami
  • 12 oczyszczonych krewetek z ogonami
Salsa:
  • 1 mały pokrojony ogórek
  • pół posiekanej cebuli
  • 2 filiżanki natki kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
  • sól i biały pieprz
Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyprawy rozdrobnić w moździerzu. Dodać czosnek, oliwę i sól. Utrzeć na pastę, dodać tymianek i skórkę z cytryny.
Przegrzebki i krewetki wymieszać z przygotowaną pastą. Odstawić do zamarynowania.
Przygotować sos łącząc tahinę, jogurt, sok i skórkę z cytryny, czosnek i sól. Jeśli jest za gęsty, dolać trochę soku albo wody. Dołożyć kapary i korniszony.
Wymieszać składniki salsy.
Owoce morza zgrillować albo usmażyć na odrobinie oliwy.
Na dnie muszli umieścić pół łyżki sosu, położyć przegrzebki i krewetki. przybrać łyżeczką salsy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA