Nigel Slater

Grillowane krewetki z jogurtem i miętą


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla

Grillowane krewetki z jogurtem i miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 czerwone chili bez pestek

drobno posiekane

2-3 duże ząbki czosnku

posiekane

duży kawałek kłącza imbiru pokrojony na plasterki

kilka ziaren czarnego pieprzu

po szczypcie nasion kminu i kolendry

duża szczypta mielonej kurkumy

garść świeżej kolendry

garść świeżych liści mięty

mała puszka gęstej śmietanki kokosowej

2 garście surowych

obranych i oczyszczonych dużych krewetek

 

Przygotowanie:

Włóż do malaksera chili, czosnek, pieprz, kmin, kolendrę i kurkumę i zmiksuj. Dodaj świeżą kolendrę i miętę oraz śmietankę kokosową i zmiksuj na w miarę gładką, gęstą pastę z małymi drobinami przypraw. Rozrzedź ją taką ilością wody, żeby pokryła krewetki. Wymieszaj w misce pastę z krewetkami, przykryj folią i odstaw, żeby się marynowały – nawet całą noc. Przed podaniem mocno rozgrzej patelnię grillową. W tym czasie wymieszaj dressing z jogurtu, skórki z limonki, kolendry i mięty. Rozłóż krewetki na rozgrzanej patelni i smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż przestaną być szkliste i zrobią się różowe. Podawaj natychmiast z dressingiem i odłożonymi liśćmi mięty. W ten sam sposób można marynować kurczaka albo ryby.

powrót

Podobne przepisy

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.